Tsjechische lunch

Ik woon nu drie maanden in Praag en ik ben verschillende Tsjechische gerechten aan het uitproberen. Dat is lastig, als vegetariër moet ik de nodige aanpassingen doen. Mijn schoonvader, Jan, heeft voor mijn vriend en mij zo’n typische Tsjechische maaltijd gekookt. Hij heeft zijn best gedaan om een vegetarisch gerecht te bedenken, maar de Tsjechische keuken bevat nou eenmaal veel vlees. Daarom krijgen we beide svíčková, voor mij zonder vlees. Svíčková is een romige wortelsaus met stukjes rundvlees en broodachtige sneetjes (knedlíky, wat dumplings betekent). Het was heerlijk, maar ik miste wel een beetje de groenten. Veel traditionele Tsjechische restaurants serveren vooral vlees, aardappelen, brood, en als vleesvervanger kaas. Soms zit er een hapje zuurkool of champignons bij.

Iets anders waar ik aan moet wennen is dat de Tsjechen warm eten tijdens de lunch in plaats van tijdens het avondeten. Scholieren krijgen op de basisschool en middelbare school warme lunch in de schoolkantine. De lunches worden grotendeels door de overheid gefinancierd, de ouders betalen slechts 25 kronen (1 euro) per maaltijd. Ook na de middelbare school lunchen de mensen vaak samen in mensa’s en bedrijfskantines. Als je zelf de sfeer van zo’n kantine wil ervaren, kan dat bij verscheidene restaurants in Praag. Het zijn eenvoudige kantine achtige ruimtes met een beperkt aanbod aan eten en drinken. Sommige hebben stenen borden en bediening aan tafel, bij andere neem je een metalen dienblad mee en ga je langs bakken en schalen waar je zelf je eten uitkiest en opschept.
Bij bijvoorbeeld Dhaba Beas betaal je eten naar gewicht, alleen de heerlijke toetjes betaal je per stuk. In een volgende column zal ik meer informatie geven over Praagse restaurants, zoals Dhaba Beas, waar je als vegetariër en veganist goed terecht kunt.
Ten slotte, een tip: als toerist kun je natuurlijk ‘s avonds warm dineren, maar uit eten gaan rond het middaguur is bij veel restaurants goedkoper! Mijn collega’s en ik geven nog veel meer tips voor goede restaurants tijdens onze tours.
