Handige tips voor Praag

Met onderstaande tips hopen we je bezoek aan Praag nog beter te maken!


Praag is een van de mooiste steden van Europa! Het oude historische centrum is een bezoek meer dan waard! Praag staat dan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Met onderstaande tips hopen we je bezoek aan Praag nog beter te maken!

Het weer

Tsjechië heeft een gematigd europees landklimaat. Dat houdt in dat de zomers wat warmer zijn en de winters wat cooler dan in Nederland (wintersport kou). Dit betekend ook dat er weinig regenval is en het weer zeer stabiel is. Het regent ongeveer de helft van wat het in Nederland doet en alles valt in korte periodes, hele dagen regen is hoogst uitzonderlijk. Ligt er sneeuw in Praag dan zorgt de overheid gelijk dat de stoepen en straten sneeuwvrij worden gemaakt, ook blijft het openbaar vervoer gewoon op tijd rijden.

Munteenheid Tsjechië / Wisselkoers

Tsjechië is aangesloten bij de Europese Unie sinds 2004 maar heeft ervoor gekozen om hun eigen munteenheid, de Tsjechische Kronen, (nog) te behouden. Op verschillende plekken in Praag kun je wel met de euro betalen maar dan betaal je altijd meer dan wat je omgerekend in Kronen zou betalen! Daarom is het verstandig om je euro’s om te wisselen naar Kronen of om Kronen te pinnen.

Als je gaat pinnen in Praag krijg je 2 mogelijkheden: With Conversion en Without Conversion. Kies dan altijd voor Without Conversion, zo laat je de bank in Nederland de koers omrekenen en krijg je een veel gunstigere koers dan wanneer je zou kiezen voor With Conversion.

Als je euro’s wilt omwisselen in één van de vele wisselkantoren in Praag, let dan goed op! Zorg dat je altijd een wisselkantoor op zoekt die 0% commissie aanbiedt. Let ook goed op de koers die aangeboden wordt, zorg dat deze koers niet teveel afwijkt van de huidige dagkoers. Ga vooral ook niet naar de wisselkantoren op de hele touristische locaties, zoals op het oude stadsplein.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Praag is zeer goed geregeld, óók voor toeristen! Je kan gebruik maken van trams, metro’s, bussen, pondjes en de kabelbaar naar Petrin, dit alles op één kaartje. Tickets zijn te kopen voor 30 minuten , 90 minuten (32kc), een hele dag of 3 hele dagen. Overstappen binnen de tijd van de ticket is toegestaan, ook van Metro op Tram etc. Je kan de tickets kopen in de machines bij de metro-ingangen, kiosken, Trafika/Relay winkels en sommige hotels.

Taxi/Uber

Taxi’s zijn overal beschikbaar. Probeer een taxi te nemen die op de meter rijdt. Je kan een taxi aanhouden door je hand op te steken. Ook kan je een taxi reserveren door zelf te bellen, of dit door de receptionist van je hotel of restaurant laten doen. Een voorbeeld van goede taxibedrijven zijn; AAA taxi, City taxi en Profi taxi. Als je een taxi in de stad zoekt, probeer dan op zoek te gaan naar een taxiplaats met een bordje waar op staat “FAIR TAXI”. In Praag kun je ook gebruik maken van Uber (via de App), dit is de meest voordelige & betrouwbare optie. Er rijden meer dan 1.000 Ubers.

Restaurants

Er zijn ongeveer 5000 restaurants en barretjes in Praag! Van traditioneel Tsjechisch, tot Michelin sterren restaurants. TripAdvisor is een goede leidraad voor het vinden van goede prijs/kwaliteit restaurants. Natuurlijk is het verstandig om bij de populaire restaurants een reservering te maken! Veel van de restaurants liggen in de oude stad maar er zijn nog veel meer leuke wijken om te eten! Voorbeelden hiervan zijn:
- Vinohrady
- Zizkov
- Malá Strana

Uitgaan

Uitgaan in Praag is geweldig! Er is een groot aanbod aan clubs en barretjes. Van 80’s & 90’s-clubs tot sfeervolle cocktailbarretjes.Een erg bekende club is Karlovy Lazne, de club met 5 verdiepingen naast de Karelsbrug.Let wel op dat hier veel toeristen komen en dat er soms lange wachtrijen staan om binnen te komen. Wij leiden je graag door het nachtleven tijdens onze Praagse Nachtleven tour!

Musea

Zo’n historische stad als Praag staat natuurlijk vol met musea en kunst. De grootste kunstcollectie is the vinden bij The National Gallery in Holesovice (Praag 7). Hier hebben ze schilderijen van Klimt, Mucha, Van Gogh, etc. Een ticket kost omgerekend 10 euro per persoon. Ook is het mogelijk om een 10-dagen kaart te kopen, deze kost ongeveer 20 euro en mag dan binnen die 10 dagen bij 6 verschillende locaties naar binnen. Het Technisch Museum in Holesovice is ook echt een aanrader. Hier kun je alles ontdekken over de industrie van de transport (Skoda), constructie en mijnbouw.

"Een meer dan geslaagde dag gehad in Praag!"
- Nicole
"De tour was heel interessant ook al waren we eerder in Praag geweest."
- Esther & Martijn
"Mijn Praag Tours is zeker een aanrader! Bedankt voor de fijne dag."
- Marcel de Leeuw
Heb je een vraag over onze tours? Neem dan contact met ons op.